Değerli Portal Kullanıcıları
Portalda yer alan 22 modül, belli bir akış sırasına göre hazırlanmıştır. Dolayısıyla, portaldan en üst düzeyde yararlanabilmek için, bu modülleri sırayla takip etmekte büyük yarar vardır. Ayrıca, her modül çok sayıda alt bölümden oluşmaktadır. Bu alt bölümleri sırayla okumak, ilgili videoları izlemek, fotoğrafları incelemek, önerilen etkinlikleri yerine getirmek ve tartışma konularının üzerinde durmak; modüllerin hedefine ulaşması için büyük önem taşımaktadır. Bazı modüllerde Türkçe ve İngilizce okuma parçaları ya da Web siteleri önerileri yer almaktadır. Bu önerilerin sunulmasının amacı, belirli konularda daha fazla bilgi edinmek isteyen kişilerin işlerini kolaylaştırmaktır. Ancak, modüllerin anlaşılması, okuma parçalarının okunmasına bağlı değildir. Dolayısıyla, İngilizcesi yeterli olmadığı için okuma parçalarından yararlanamayan Portal kullanıcılarının kaygılanmalarına gerek yoktur.
Sevgili anne-babalar, kardeşler ve diğer aile üyeleri
Bu portal ailenizdeki otizmli çocuğun özelliklerini anlamanız, onun davranış sorunlarıyla başa çıkmanız, ona çeşitli beceriler kazandırmanız ve onu toplumsal yaşama hazırlamanız için size eşsiz bir fırsat sunmaktadır. Portalda yer alan modülleri sırayla takip ederek, otizmli çocuğunuzun ve ailenizin yaşamında çok önemli bir fark yaratabilirsiniz. Öte yandan, acil sorunlarınız için bazı modüllere sırası gelmeden başvurup, çocuğunuzun sorunlarına hızla çözümler üretmeniz de mümkün olabilir. Her ne kadar bu portal özellikle okulöncesi dönemdeki çocuklara yönelik hazırlanmışsa da, çocuğun işlevde bulunma düzeyine bağlı olarak, portalda sunulan bilgiler ve uygulama önerileri yaşa uygun materyallerle çalışılması koşuluyla her yaştaki otizmli bireyde kullanılabilecek özelliklerdedir.
Sevgili eğitimciler, uzmanlar, araştırmacılar ve üniversite öğrencileri
Sizlerin de çok iyi bildiği gibi, otizm alanında bilimsel olanla bilimsel olmayanı birbirinden ayırmak büyük önem taşımaktadır. Bu portal, bu kaygıdan hareketle hazırlanmış olup, otizmli bireylere yönelik en güçlü bilimsel dayanaklara sahip ve Uygulamalı Davranış Analizi adı verilen bilim dalına ait uygulamaları kapsamaktadır. Bu uygulamaları, okulöncesi dönemdeki otizmli çocuklar başta olmak üzere, her yaştaki otizmli bireyle yürütebilirsiniz. Portalda yer alan modüllerin ve okuma parçalarının ilgili lisans ve lisansüstü dersleri için de önemli bir destek sağlayacağını düşünmekteyiz. Ayrıca, modüllerde sunulan bilgilerin, Otizm Spektrum Bozukluğu alanında yürütülecek araştırmalar için de yol gösterici olacağı inancındayız.
Uzmanlarımız
Prof. Dr. Elif Tekin İftar
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nden 1991 yılında lisans, 1994 yılında ise yüksek lisans derecesini aldı. 1999 yılında Anadolu Üniversitesi’nden özel eğitim alanında doktora derecesini aldı. Türkiye Bilimler Akademisi Yurtiçi-Yurtdışı Bütünleştirilmiş Doktora Bursu ile Amerika Birleşik Devletleri’nde Kentucky Üniversitesi’nde doktora eğitimi için çalışmalarda bulundu. Tekin-İftar 2003 yılında Türkiye Bilimler Akademisi Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanlarını Özendirme Programı kapsamında Seçkin Genç Bilim İnsanı Ödülü ve Bursu’nu kazandı. 1991-1994 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda rehber öğretmen olarak görev yaptı. 1994 yılında Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü’nde araştırma görevlisi olarak göreve başladı. 2003 yılında özel eğitim alanında doçent unvanını, 2009 yılında ise profesör unvanını aldı. 2007-2014 yılları arasında Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü’nde müdür olarak görev yaptı. 2015-2016 yılları arasında TÜBİTAK Doktora Sonrası Araştırma Bursu ile Kuzey Karolayna Üniversitesi-Charlotte’da misafir öğretim üyesi olarak araştırma etkinliklerinde bulundu. 2011 yılında Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Uygulamalı Davranış Analizi Anabilim Dalını kurdu ve 2014 yılında Uluslararası Davranış Analizi Birliği’ne bağlı olarak Türkiye Davranış Analizi Birliğini kurdu. Halen her ikisinin de başkanlık görevini sürdürmektedir. Exceptional Children, Journal of Autism Spectrum Disorders and Developmental Disabilities, Journal of Special Education, Research in Developmental Disabilities, Education and Training in Autism and Developmental Disabilities ve Autism gibi dergilerde makaleleri yayınlanmıştır. Exceptional Children dergisi de olmak üzere çeşitli dergilerin kurullarında görevleri vardır. Gelişimsel yetersizliği olan çocuklara yönelik etkili öğretim, uygulamalı davranış analizi, tek-denekli araştırmalar, gelişimsel yetersizliği olan çocuklara güvenlik becerilerinin öğretimi ve öğretmenlerin mesleki gelişimi konuları Tekin-İftar’ın bilimsel çalışma konuları arasındadır.
Doç. Dr. Seray Olçay
Seray Olçay 1982 yılında Ankara’da doğdu. 2004 yılında Ankara Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun oldu. 2005 yılında Anadolu Üniversitesi’nde özel eğitim alanında bütünleşik doktora eğitimine başladı. Doktora eğitimi süresince çeşitli özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde psikolog ve kurum müdürü olarak görev yaptı. TÜBİTAK, Avrupa Birliği, Bilimsel Araştırma, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı projelerinde araştırmacı, eğitmen, uzman, bursiyer gibi farklı görevlerde yer aldı ve 2012 yılında doktorasını tamamladı. Temel çalışma alanları OSB ve zihin yetersizliği olan bireyler ve eğitimleri, uygulamalı davranış analizi, aile eğitimi ve danışmanlığı olan Seray Olçay 2018 yılında Doçent unvanını aldı. 2015 yılından bu yana Hacettepe Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.
Dr. Hatice Deniz Değirmenci
Anadolu Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü’nden 2010 yılında yüksek lisans derecesini ve 2018 yılında doktora derecesini aldı. 2011-2019 yılları Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü’nde araştırma görevlisi olarak görev aldı. Bu süreçte gelişimsel yetersizlik uygulama biriminde otizm spektrum bozukluğu ve diğer gelişimsel yetersizliği olan çocuklara grup eğitimi, bireysel eğitim ve eğitsel değerlendirme süreçlerinde yer aldı ve Bilimsel Araştırma Projelerinde araştırmacı olarak görev aldı. 2015-2016 öğretim yılında TÜBİTAK Doktora Sırası Araştırma Bursu ile Amerika Bileşik Devletleri Kentucky Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Özel Eğitim Bölümü’nde konuk araştırmacı olarak çalışmalarını gerçekleştirdi. 2019 yılından itibaren Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim bölümünde öğretim elemanı olarak görev yapmaktadır. Bilimsel ilgi alanları arasında uygulamalı davranış analizi, gelişimsel yetersizliği olan çocukların eğitimi, gelişimsel yetersizliği olan bireylerin mesleki eğitimi, güvenlik becerilerinin öğretimi ve özel gereksinimli bireylere öğretim sunan öğretmenlerin mesleki gelişimi yer almaktadır.
Tohum Otizm Vakfı Eğitim Ar-Ge Ekibi
Uzm. Neslihan Canpolat Çığ, Eğitim AR-GE Direktörü
Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere iki farklı ülkede, ilköğretim, lise, üniversite ve lisansüstü düzeyde yaklaşık 16 yıllık bir öğretmenlik deneyimine sahiptir. Lisans öğrenimini 2003 yılında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümünde, Yüksek lisans öğrenimini ise 2013 yılında Florida Eyalet Üniversitesinde, Özel Eğitim alanında tamamlamıştır. Yüksek lisans eğitimi süresince Florida Eyalet Üniversitesi Eğitim Fakültesinde Alternatif ve Destekleyici İletişim Sistemleri (ADİS) Laboratuvarının kurulmasında lider olarak proje çalışmalarını yürütmüş ve sorumlu araştırma görevlisi olarak Özel Eğitim Bölümü ve Konuşma/Dil Terapisi Bölümünde Alternatif ve Destekleyici İletişim Sistemlerinin uygulamalı laboratuvar derslerini vermiştir. Canpolat-Çığ 2013 yılında Florida Eğitim Bakanlığında kıdemli eğitim koordinatörü olarak çalışmaya başlamış, yaklaşık 5 yıl süresince Florida’daki özel eğitim öğretmenlerinin ve özel eğitim hizmetlerinin kalitesini arttırmaya yönelik projelerin yürütücüsü olmuştur ve bakanlığın Eğitim Liderleri Kurulunda aktif üye olarak görev almıştır. Aynı zamanda 2013 – 2018 yılları arasında Florida Eyalet Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği bölümünde lisans ve yüksek lisans düzeyinde “Özel Eğitim Teknolojilerine Giriş” ve “Alternatif ve Destekleyici İletişim Sistemleri” derslerini ziyaretçi öğretim görevlisi olarak okutmuştur. 2018 yılında Amerika Birleşik Devletlerinden Türkiye’ye dönüş yapan Neslihan Canpolat Çığ, Tohum Otizm Vakfı’nda Eğitim Araştırma Geliştirme Direktörü olarak görev yapmakta ve Anadolu Üniversitesi’nde Zihin Engelliler Eğitimi doktora programına devam etmektedir.
Uzm. Deniz Yılmaz, Eğitim AR-GE Koordinatörü
Deniz Yılmaz, 2007 yılında Anadolu Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği, 2018 yılında ise Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Teknolojileri tezli yüksek lisans programından mezun olmuştur. Uzmanlık tezini “Okul öncesi dönemde yer alan otizmli çocuklar için mobil yazılım tasarımı, geliştirilmesi ve değerlendirmesi” üzerine yazmıştır. 2008 yılından itibaren Özel Tohum Vakfı Özel Eğitim Okulu’nda eğitimcilik ve formatör eğitimcilik görevlerinde yer almıştır. Bu süreç içerisinde Amerika Birleşik Devletlerinin New Jersey eyaletinde bulunan Princeton Çocuk Gelişimi Enstitüsünde kısa süreli gözlemci olarak bulunmuştur. 2015 ve 2018 yılları arasında ise Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı’nda Sürekli Eğitim Birimi Koordinatörü olarak çalışmış ve Türkiye genelinde özel eğitim alanında çalışan öğretmen ve otizmli çocuk sahibi ailelere Uygulamalı Davranış Analizi konusunda çeşitli eğitimler vermiştir. 2018 yılında çalışmalarına ara veren Yılmaz bir yıl Amerika Birleşik Devletlerine yerleşmiş, 2019 yılında görevine Tohum Otizm Vakfı’nda Ar-Ge Birimi Eğitim Koordinatörü olarak geri dönmüştür. Yılmaz, otizm konusunda ulusal ve uluslararası projelerde saha eğitimcisi ve eğitim koordinatörü olarak yer almış olup, kendisinin ulusal ve uluslararası kongre kitapçıklarında yayınlanmış pek çok çalışması bulunmaktadır. Ayrıca deneyimsel öğrenme konusunda Deneyimsel Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen eğitim programını tamamlamış ve deneyimsel eğitimci olarak yetkilendirilmiştir. Çalışma alanları arasında otizmli çocuklar için mobil yazılım geliştirme, yetişkinlere yönelik e-içerik geliştirme, özel eğitimde aile ve öğretmenler için materyal geliştirme, öğretmenlerin mesleki gelişimi, otizmli çocuk sahibi ailelerin eğitimi gibi konular yer almakta olup, eğitim teknolojileri ve yaygın eğitim alanında çalışmalarına devam etmektedir.
Psk. Nehir Merinoslu, Sürekli Eğitim Birimi Koordinatörü
Bilkent Üniversitesi’nde psikoloji bölümünü kapsamlı burslu olarak okuyan Nehir Merinoslu, 2013-2014 yıllarında hocası Yrd. Doç. Dr. Saime Tek’in asistanı olarak otizmli çocuklar ve ebeveynleri ile ilgili araştırma projesinde yer almıştır. 2015 yılında mezun olduktan sonra Tohum Otizm Vakfı’nda eğitimci olarak çalışmaya başlamıştır. 2018 yılından itibaren Sürekli Eğitim Birimi Koordinatörlüğü görevini yürütmektedir. Birçok aile, öğretmen ve öğrenci ile buluşup çeşitli eğitimler ve atölye çalışmaları gerçekleştirdiği gibi otizmli çocuğu olan ailelere ve onların öğretmenlerine yönelik materyal, kit, kitapçık vb. içerikler geliştirmekte ve bu içeriklerin redaksiyon çalışmalarını yapmaktadır. Aynı zamanda otizmli bireylerin istihdamı konusunda yürütülen projelerde süpervizör olarak görev yapmaktadır. Psikolog Nehir Merinoslu Wisc-R ve Denver II testleri uygulayıcısıdır ve eğiticinin eğitimi sertifikasına sahiptir.
ANA DESTEKÇİLERİMİZ
O. Türker Çelebi
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Facilisi quam phasellus auctor facilisis eget neque. Nunc enim pellentesque ut venenatis urna, adipiscing eget molestie. Sagittis phasellus ultrices quisque quis mi laoreet massa. Lobortis dolor varius porta non sed dictumst sed malesuada.
Pars Kunt
Elit, arcu vitae senectus feugiat lectus cursus augue. Cursus augue justo, sed arcu pretium blandit. Gravida morbi quam dis bibendum. Ornare accumsan tortor cras rhoncus duis ultricies volutpat facilisis. Dui massa aliquet nec, ultrices pharetra, metus nulla cursus. Id ornare nisl at nulla justo, tortor.
İdil Alter
İdil Alter, 1984 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü mezunu. Radikal Gazetesi’nde başlayan editörlük kariyerine çeşitli dergiler ve ardından dijital mecralarda devam etti. Şu anda, İstanbul Üniversitesi AUZEF Çocuk Gelişimi Bölümü son sınıf öğrencisi. Çocuk kitapları yazıyor ve eşiyle birlikte kurdukları BOLD79 Studio’da Prodüktör olarak çalışıyor.